Radon kan vara farligt och långvarig exponering ökar sannolikheten för att utveckla lungcancer. I Sverige är radon den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten beräknas mellan 400 och 500 fall av lungcancer vara direkt relaterade till radon varje år. På grund av den allvarliga faran för hälsan har Folkhälsomyndigheten fastställt en gräns på 200 Bq/m3 för radonhalten i både bostäder och allmänna lokaler.
Vid för höga nivåer av radon måste arbetsgivaren vidta åtgärder för att minska halterna. Om dessa åtgärder inte lyckas hålla radonhalten under den rekommenderade nivån, är arbetsgivaren skyldig att rapportera verksamheten till Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM). Mätning av radonhalten bör utföras under en period av minst två månader under eldningssäsongen, vilket sträcker sig från den 1 oktober till den 30 april.
Mätningarna på arbetsplatser genomförs i två steg för att övervaka radonhalten. Först genomförs en inledande orienterande mätning, som sedan följs av en eventuell kortare uppföljande mätning. Under mätningen placeras radonmätare ut i de lokaler där personalen vistas. När mätperioden är avslutad samlas mätdosorna in och skickas för analys. Efter ungefär en vecka erhålls resultatet av mätningen. Om den första mätningen indikerar att radonhalten överstiger de gällande gräns- och riktvärdena, bör en uppföljande korttidsmätning utföras medan arbete pågår.
Om den efterföljande mätningen under arbetstid visar på höga nivåer av radon, krävs en utredning av en radonkonsult för att identifiera problemet och rekommendera lämpliga åtgärder. Det vanligaste tillvägagångssättet för att lösa problemet är att justera ventilationssystemet.
Från och med den 1:a oktober 2021 trädde en uppdaterad och förbättrad metodbeskrivning i kraft för mätning av radon på arbetsplatser. Syftet med den nya beskrivningen är att förbättra precisionen vid bestämning av radonhalten och den ersätter därmed den tidigare metodbeskrivningen från 2004.
Radon är en naturligt förekommande radioaktiv gas som är luktfri och osynlig. Den bildas när radium sönderfaller i berggrunden. Byggnader och bostäder kan bli utsatta för radon från olika källor, inklusive marken, byggmaterial som blåbetong och vatten. Det vanligaste sättet för gasen att tränga in i byggnader är genom marken. För att upptäcka radon måste man mäta gasens nivå eftersom den inte kan upptäckas på något annat sätt.